Image Alt

Flov Arhitektura

a

UPORABA in VRSTE LESA PRI IZDELAVI POHIŠTVA

Les je že dolgo priljubljena izbira za izdelavo pohištvo. Prostoru daje toplino in bogastvo kot noben drug material in naredi dom bolj udoben in vabljiv. Vendar pa so nekatera drevesa bolj primerna za izdelavo pohištva kot druga. Vse vrste lesa so sestavljene iz istih elementov, vendar je zaradi razlik v celični strukturi les lahko težek ali lahek, tog ali prožen. Veliko različnih vrst lesa, kot so trdi les in nekaj mehkega lesa, je odlična izbira za pohištvo. Nekaj ​​primerov priljubljenega trdega lesa, ki se uporablja v pohištvu, je črna češnja, črni oreh, javor in hrast. Mehki les, kot sta cedra ali bor, se tudi lahko uporabljata v pohištvu. 

’’Izbira najboljšega lesa za pohištvo je odvisna predvsem od osebnih preferenc. Vsaka vrsta lesa ponuja edinstvene lastnosti in različice barve in zrna.’’

Tako na primer, če želite rustikalno klubsko mizico za brunarico, lahko izberete mizo iz bora. Vendar se pri izbiri lesa za pohištvo upoštevajo tudi dejavnike, kot so funkcija, tehnike izdelave pohištva in razpoložljivost lesa. Hrast je zelo močan in vzdržljiv in je bil dragocen tudi pri gradnji ladij, mostov, železniških križišč, ograj… Vendar so številne vrste lesa trdne in idealne za izdelavo pohištva, kot so orehi, češnje.

Izdelava pohištva: Mizarstvo Venge       Oblikovanje pohištva: Flov        Fotografiji: Nina Trdan

’’Les je na splošno močan in vzdržljiv ter prekaša številne druge materiale. Prav tako je prijeten na pogled in ga je mogoče enostavno oplemenititi.’’

HRAST je zelo trpežen, trd in odporen na udarce in je priljubljena izbira za pohištvo in talne obloge. Zaradi gostote se pogosto uprablja tudi v ladjedelništvu.

ČEŠNJA ima bogato, rdečkasto barvo s krožnimi zrni in gladko teksturo. Češnjev les s staranjem zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi potemni. Mizarji cenijo češnjo, ker jo je lažje obdelovati, saj je odporna na upogibanje.

JAVOR je nekoliko mehkejši, a je  na splošno zelo priljubljen les za izdelavo pohištva. Pravzaprav se kar 90 odstotkov javorjevega lesa uporablja za izdelavo pohištva, omar in arhitekturnih detajlov.

OREH se običajno uporablja za izdelavo kuhinjskih omar in pohištva. Je trd, močan les z dobro odpornostjo na udarce. Je čokoladne barve in je cenjen zaradi privlačnih vzorcev zrn.

CEDRA je iglavec. Je lep, aromatičen mehak les z rahlo rdečkasto barvo in je primeren za različne oblike pohištva. Ker cedra naravno odbija molje, se pogosto uporablja za shranjevanje oblačil kot skrinja ali garderoba. Cedra je priljubljena zaradi svojega rustikalnega šarma, dišave in naravne lepote in je tudi odličen les za zunanje pohištvo.

BOR je zmerno mehak, svetel les. Z ravnimi zrnami in temnimi grčami je bor privlačen, izrazit les za rustikalno pohištvo.

Kaj pa les in feng shui? 

Vpliv lesa na či je ponavadi nevtralen; gladke, zloščene površine trdega lesa jo malce pospešijo, tiste iz mehkejšega, bolj grobega lesa pa upočasnijo. Velika prednost lesa je, da ga zlahka čistimo. Ustvarja lahkotno, sproščeno vzdušje, ne da bi porajal nevarnosti zastajanja energije. Najbolj usklajen je na severu, vzhodu, jugovzhodu in jugu, čeprav ga lahko uporabimo kjer koli  v stanovanju. 

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor