Image Alt

Flov Arhitektura

ŠESTEROKOTNE PLOŠČICE IZ PRETEKLOSTI

Kopalnica je prostor, kjer dan začnemo in ga tudi zaključimo. Zanimivo je, da so neglazirane, šesterokotne ploščice pravzaprav prve talne ploščice. V rabo so prišče v 19. stoletju, ko so v zasebne domove prvič vstopile v kopalnice in so za vedno ostale. Pravzaprov so ene najpopulanejših oblik. Spremenila se je le barva, njihova zunanja podoba in kakovost. 

’’Retro je vedno in,  tako so šesterokotne keramične ploščice ponovno v modi.Pravzaprav se zdi, da ne morejo iz mode, so pa nekaj posegnega.’’

Poleg teh poznamo tudi glazirane. sedaj se jih lahko uporablja pa se jih v vseh prostorih, predvsem so keramična tla uporabna v toplih krajih, saj nekoliko hladijo. Pri nas jih imajo najpogosteje hiše na primorske, zaradi enostavnega čiščenja pa so priljubljene tudi v drugih pokrajinah.

Čudovite so v kombinaciji s parketom, za kar pa se je pri izdelavi potrebno kar potruditi, saj se najprej položijo ploščice in se šele nato naredi šablona za izrez lesene obloge, ki pa jo je potrebno tudi lepo položti. Končni izgled je presenetljiv in se vedno izplača. 

’’Talna keramika se od stenske lahko razlikuje v barvi in dimenziji, predvsem  je močnejša in odpornejša od stenske.’’

Sestava vzorca je lahko zelo različna. Lahko gre le za različne odtenke ali pa z vzorčastimi napravimo nekakšen navidezni “tepih”, ki dodatno definira prostor. Lahko pa le tu in tam za poživitev pride kakšna vzorčasta ploščica, katere mesto je skrbno izbrano. Izbira barv in velikosti pa je v današnjem času skorajda neomejena. Od toskanskih, do orientalskih, raznobarvnih, pikčastih, črtastih in takih čisto minimalističnih – belo, črnih. 

Kako je s keramiko v Feng shui? Matirane keramične ali lončene so bolj jin in upočasnijo pretok energije, zato ustvarjajo mirnejše in prijetnejše okolje. Glazirane, sijajne z odsevno površino so bolj jang in delujejo podobno kot steklo in marmor. Oba spodbujata hitrejše kroženje či in ustvarjata živahnejšo vzdušje. Taka tla so primerna predvsem za prostore brez dodatne svetlobe, kot so kopalnice in shrambe. Gladka površina materialov pripomore tudi k bolj svetlem ambijentu, saj svetlovo razprši. 

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor